Словенската група Laibach ще има концерт в София на 26 ноември. Според официалния

...
Словенската група Laibach ще има концерт в София на 26 ноември. Според официалния
Коментари Харесай

Лайбах ще потопи в мрак София през ноември

Словенската група Laibach ще има концерт в София на 26 ноември. Според формалния й сайт събитието ще е в залата на ул. " Пиротска "  5, написа Българска телеграфна агенция. 

Гостуването у нас е част от европейското турне Love is Still Alive. Преди България музикантите ще преминат през Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Румъния и Северна Македония. След София не престават към Сърбия, Дания и Естония. Обиколката им вече мина през Франция, Германия, Хърватия, Словения и Австрия.

" Лайбах " (немското име на град Любляна) е група, учредена на 1 юни 1980 година в миньорското градче Трбовлье, тогава част от СФР Югославия. Първият им план е неразрешен още преди излизането си поради плакатите, богато украсени с черния кръст на Казимир Малевич. Концертите на " Лайбах " са неуморна провокация за сетивата - с изключение на използването на звуци от радиостанции, грамофони и самоделни принадлежности, включват в театралните си изяви военни димки, кучешки лай онлайн, прожекция на порнофилм. Така скоро снабдяват дисидентски ореол, неразрешено им е да употребяват името и да вършат концерти. Това пък слага началото на техния триумф на Запад. През 1984 година работят в Лондон и се снимат във кино лентата на Стенли Кубрик " Пълно бойно снаряжение ". Изнасят скришен концерт в Любляна в памет на първия си вокалист Томас Хостник, самоубил се през 1982-а, а същата година основават организацията Neue Slovenische Kunst (нем. - Ново словенско изкуство) - оповестена като дребна самостоятелна република, която даже издава паспорти на " поданиците ".

В годините след рухването на Желязната завеса и независимостта на Словения протестът им от ден на ден се трансформира в елементарна провокация и тъмен кич, само че бандата не отстъпва от естетическите си позиции. Музикалният жанр на " Лайбах " е определян като индъстриъл рок, а много от известните им песни са преработки на непознати композиции до неразбираемост. Имат издадени над 40 албума, множеството за британския лейбъл Mute Records - работил и с Depeche Mode, Yazoo, Ник Кейв, Goldfrap, Kraftwerk.

Групата е гостувала неколкократно пред българската аудитория. Първият й концерт беше през 2004 г. в зала " Христо Ботев ". Последният трябваше да бъде на 17 септември м.г. в Античния спектакъл - дружно с оркестъра и хора на Държавна опера - Пловдив, само че се анулира по несъобщени от уредниците аргументи.

През 2022 година " Лайбах " нашумя и с анулирания си концерт в Киев , чиито доходи трябваше да отидат напълно за щедрост. Той трябваше да се състои на 31 март, само че бе анулиран поради бурните разногласия, които изказвания на гостите по отношение на войната провокираха в Украйна. От " Лайбах "  казват, че им е било сложено безапелационното условие категорично да заявят, че всички руснаци са неприятни и че цялото съветско изкуство няма стойност, а те не са съгласни с това, напомня " Словения таймс ".

" За да не разделяме украинците на разнообразни лагери и с цел да премахнем повода за раздора, взехме решение да отменим концерта, “ заяви тогава уредникът. " Въпреки обстоятелството, че групата изрази поддръжка за Украйна и украинците и осъди съветския режим, забележителна част от публиката изрази безапелационното си отрицание за идването на Laibach ", написа още той. 

Част от украинците не утвърждават изказванията на " Лайбах ", че войната е геополитически спор сред Русия и Съединени американски щати на украинска територия. Британският в. " Гардиън "  цитира групата, съгласно която спорът в Украйна е " цинична прокси война поради геостратегическите ползи на суперсилите и финансовия капитал (на военната промишленост и т.н.). " Много украинци приравняват ова мнение на музикантите с съветската държавна агитация, която показва " специфичната военна интервенция "  като спор с НАТО и свежда Украйна до марионетка на Запада.

След сериозните мнения в Украйна " Лайбах "  публикува известие във Facebook, в което сподели, че не идва в Украйна, " с цел да бъде първата, втората или третата група, която ще свири във вашата столица по време на войната, както оповестиха някои медии, а с цел да изрази ясно поддръжката си за вашата страна в тази война. "  От групата уточняват, че са отменили всичките си концерти в Русия и във всички изявленията осъждат съветската експанзия. " Да не се заблуждаваме – ние обичаме съветската литература, музика и изкуство… и постоянно ще го вършим. Но в тази безсмислена война сред Русия и Украйна ние сме с цялото си сърце на страната на Украйна и нейния народ, " обявиха още от " Лайбах ". 

През 2015 година " Лайбах " стана първата западна група, изнесла концерт в Северна Корея. За гостуването им бе сниман и документален филм.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР